RSS

Wednesday, December 10, 2008

Keluarga Baruku...

Alhamdulillah, setelah kurenungi segala yg terjadi... Aku dpt terima dgn redha.. Memang dah tertulis dalam takdirku... Aku xnk tulis pape dh pasal ni... Tutup buku.. This is only one small chapter in my life and I promise nothing will be changed..

Ahad ni ada kenduri kat rumah Cik Siti. Unfortunately, my sister will be one of the member in Petrona Edu Camp... So, kitorang leh gi sekejap je... N 4 ur information, malam yg may mum and I amik adik dr school dia, kitorng terus wat big family gathering... Cik Siti n Nurul(my new sister-19 years old) je ada. Abg Fadhil xde, keje...

Cik Siti



Nurul


YA ALLAH, bantulah hambamu ini...

Thursday, November 27, 2008

Kejutan...

Balik ni.. Byk kejutan... Nasib baik iman masih ada di dada walau tidak sekuat mana, dan berkat bimbingan ustaz dan kakak2 usrah dpt membantuku bangun kuatkan semangat..

Aku tak tau nk mula dr mana tp yg penting ak kena luahkan jugak... Kalau x, boleh gila...

Benda ni ak memang xsangka... Dulu hanya mainan kami adik-beradik tp skrg ianya kenyataan...

Aku teringat Aidid Qamil pernah tanya aku...

"Zay, ko kisah x klu suami ku nak kawin laen??"

"Ak x kesah, tp klu sebab nk menggatal,jgn harap!", itu jawabku...

Memang ALLAH nk tunjuk padaku, sedar diri klu x sanggup melakukan sesuatu..

Abah ak... Ak rasa xpayah teruskan... Waktu mak ak cerita, dlm kereta, on da way balik dr KYUEM, pkul 2 ptg, ak xthn, sedey sgt...

'Cik Siti baik... Umur dia 41 thun, muda setahun dr mak... Ad tanda kat mata kiri macam mak... Semua lebih kurang macam mak cuma dia hitam manis... Mungkin ALLAH takdirkan macam ni supaya mak xterasa sgt...'


'Abah baik. Abah bagitau mak dulu baru suruh mak tanya Cik Siti. Maksudnya abah x membelakangi mak... Mintak restu mak.. Abah x beritau Along ngan kakak sebab tgh periksa... Ni akak x abis SPM lg, blik nnt bru nk bgtau...Jgn salahkan abah.. Semua ni ALLAH yg tentukan...' ujar mak ku sambil memegang erat tgnku...

'Mak n abah ku dunia akhirat'

Ak x sangka, sush nk percaya... Ak kesian kat mak ak.. Tp ak x salahkan abah... Perasaan 2 ALLAH yg bagi... Mak kata, xkn nk halang. B'dosa kita.. Biar kita telan walaupun payah...


Ak sgt SAYANG kat mak ak... Bila hadapi situasi ni, ak terfikir... Sanggupkah ak ber****? Kita x tahu masa depan kita, so doalah sentiasa agar dpt yg terbaik...

Kwn2 yg ad nasihat ke, pengalaman ke, kata2 semangat ke, tolong aku... Sedarkan aku... Smpi skrg sush utk ak terima... Kadang 2, ak terpaksa berlakon dpn org ramai... Bila sendiri, air mata x berhenti mengalir...

Bagi sesiapa yg nk kawin, pikir semasak-masaknya. selepas kawin, byk kemungkinan yg akan berlaku... Sedangkan org yg kawin sebab bercinta n dh bersama 20 thun pon boleh jd mcm2...

P/S: ptg ni nk amik adik ak abis SPM kat SEMASHUR... Doakan ak n mak ak diberi kekuatan sebab adikku sorang ni 'susah' sikit...

'Akak...'

Zay
Terminal 1, N9.
11.45 a.m.
(Bru blik dr amik sijil SPM)

Wednesday, November 19, 2008

Ketaksabaran yg melanda...

Tak sabar:

Nak cuti

Nak balik Kedah

Nak jumpa Tok

Nak pi Sg Petani

Nak singgah sekolah kat N9

Nak makan laksa Teluk Kechai

Nak tgk Gossip Girl Ep11

Nak habiskan A Level..

Nak pergi Endau-Rompin..

Nak jd cikgu...

Nak ada ank murid...

Nak bawak mak abah gi Makkah(PENTING!!!)

Nak gi Cyprus(xtw knp..)
ni le Cyprus...

Nak jumpa DIA...

*Hope dis will come true...

Friday, November 14, 2008

Netball ku...

Kitorng nk g frenly kat matrik gopeng nih...
Netball, volleyball n badminton...
kol 6 bertolak...
N ak x tido,
tkut x terbangun...
Hehehe...
Doakan kitorng sumer...
Salam...('',)

Nenek saudaraku meninggal...

Salam...


Harapnya sesiapa yg baca ni, dpt sedekahkan al-fatihah kpd nenek saudaraku yg meninggal Subuh tadi...Ya, dia seorg saja. Suaminya meninggal tahun lepas... Xde siapa yg teman dia... Dia menghabiskan penghujung usia dia berseorangan...


2 je... Xde mood sgt sebenarnya...


Salam...


Thursday, November 13, 2008

Aaaaarrrggghhhhh!!!!


Astaghfirullah, Zay...Knp ni????



Physics...Physics.... Wuuu....;-(



Biarlah Zay... Yg berlalu xkn kembali....



Ya... Yg berlalu xkn kembali... Kte xleh putar masa...



A'ah, sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya....



Paper 2 Physics dh lepas tinggal paper 1 je.... Rasa mcm ap je... Mlm td tido kol 12.30 a.m. Lambt 2... Biasa 10 p.m. dh tido... N sudah terbukti tido itu amat penting dlm hidup kte... Buktinya, ak di'MENTALBLOCK' kn oleh ak punya otak... Dh xde rezeki, senang mcm mana pon, xle nk settle punyer... First time, wey... Biarlah...


Ad satu gambar, teringin nk post... Enjoy... Org biasa amik gambar kat internet, tp ak amik ni bg menggambarkan segala rasa yg bermaharajalela dlm hati ak skrg nih...(Model dr Sapphire, nk tempah, sila berjumpa UDIN or SYA... Hehehe... Sori Ban n Man ('',))


Mcm suami isteri bergaduh...


Tuesday, November 11, 2008

COmelllll????!!!!

Tgh tension smlm. Ad maths test ler, ad meeting. Tp, setiap org dpt 24 jam yg sama. Xde istilah 'not enough time'. Semalam, bg mengurangkan tekanan, ak turun le ke MPH. Maen netball. Sebenarnya, takut Fiqah Pres netball club marah.... Hehehe... Rupanya, ada seorg hamba ALLAH ni bawak turun teman kesayangannya yg bernama, Coet!!!


Bolaku...

Cooooeeetttt!!!!Taaatih...

Knp nih??Msuk habuk ek...



Eh2, jgn pgg2.Tuan dier mrh...




Eh, tersesat lak pakwe sayer nih...


Bye2...Buuusaaan....















Friday, November 7, 2008

Kotornya Jiwaku...


Selepas maghrib semalam, ak bergerak ke academic block, nk print sumthing. Pesan kat Wit yg ak akn dtg lmbt skit 4 sesi usrah kali ni.
"Zay, kita kat new block nnt. Usrah kat sana."
2 yg ak sempat dgr sblom bergegas ke IT centre. Jmp Pn Khairiyah sekejap dgn anaknya, print n trus berlari ke NB. Punyalah mencari kat mana diorg wat xtvt, rupanya kat atas. Masuk2....
"Apa mak ayah rasa klu diorg tgk cara kite blaja kat sini, ponteng kelas, tido, tgk movie smpi tgh mlm... Mereka mengharap kita belajar, tuntut ilmu sbg bekalan akhirat. Tp, tgklah apa yg kita lakukan..."
"Mlm2 kiter smpt lg msj slmt malam kat pakwe, 'salm syg', 'i luv u', 'rindulah...'! Tp, mak ayah kita yg keluarkan semua duit 2. Ble xde duit bru cari mak ayah. Cinta selalu diucap, tp utk sape???!!! Mak ayah sush nk dgr perkataan keramat 2 dr mulut kte... Yg dgr hanyalah rajukan kite, ketidakpuasan hati kita!!! Sepatutnya kte yg pujuk mereka, bahagiakan hati mereka. Sekrg, sudah terbalik pula.."
"Cuba bygkan klu kite xsmpt nk ucapkan ucapan sayang 2. Tbe2 ayah telefon. "Sayang, sabar ye.. Mak sudh tinggalkan kita, pergi menghadap kekasihnya... DIa tiada lagi di dunia." Waktu 2, bru nk ckp, " Mak, Along syg mak. Mak lah permata hati along smpi ble2... Jgn tinggal along...". Xgune dh, buat apa???!!! Mak kita xdgr. Buang masa???!!! Sanggupkah kita jd org yg rugi??? Dahla kiter tggl kat sini, jauh dr mak n ayah. Ap2 berlaku kat rumah pon kte x tau, yg kte tahu berseronok dgn kwn2... Sanggupkah kita????!!!!"
"Kwn2, kita lahir dimulakan dgn azan dan kita mati diakhirkan dgn solat... Cuba bygkn betapa sekejapnya jarak waktu antara azan dan solat... begitulah kehidupan kita.. Hanya sementara... Selepas ni, anggaplah setiap solat yg akn kita dirikan adalah solatb terakhir bg kita semua... Maut di tangan tuhan... Astaghfirullah..."
Ya, muhasabh diri... Kite sering terhanyut dgn nikmat dunia yg sementara sdgkan nikmat di akhirat adalah  yg hakiki... Ingatlah, dan hayatilah... Terima kasih kpd sesaper yg terlibat merangka xtvt ni...

Wednesday, November 5, 2008

Salam sejahtera sahabat seaqidahku...

Cinta sesungguh cinta
Hilangnya dibelai resah
Punahnya dirundung sepi
Hancurnya memakan diri...

Rindu sedalam rindu
Mekarnya mewangi di kalbu
Indahnya bak sinar mentari
Kembangnya meraja di hati

Cinta sesungguh cinta
Rindu sedalam rindu
Yang mengerti hanya DIA
Yang memiliki CINTA
Yang menjadikan CINTA
Yang memberi CINTA
Pada kita yang tiada apa...

Cintailah ILAHI...

Tuesday, November 4, 2008

RIndu padanya...

Ak rindu kat mak n abah... xtw kenapa.. Ptg semalam tepon diorang, x angkat. Nk ckp yg ari ni start exam.... Try tepon mlm, dpt tp ckp seminit je sbb kredit abis. Sedey... knp lah cepat abis skrg ni... Waktu 2 rase cam nk nangis je.... tp naluri ibu 2 sgt kuat, mak ak call balik.... 

klu ak ad sayp, dh lama ak terbang balik...

klu ak boleh berlari pantas, xku tinggal kat kolej ni....

Semuanya KALAULAH...

Tp, kn xelok ckp klu, krn ia buka ruang utk syaitan mempengaruhi kita n ni juga tanda kita x b'syukur... ASTAGHFIRULLAHAL'AZIM...

Sayang kat mak n abah....

Wednesday, October 29, 2008

Kecewa...

Bila cakap pasal kecewa, biasanya org akn kaitkan dgn putus cinta. Betul ke??? Ad la gak, tapi cinta ni cinta yg plg agung yg xsiapa dpt tandingi cinta-NYA. Ya, kekasih sejatiku, ALLAH. Cintaku x pernah putus. Tapi, ak sgt kecewa dgn diriku sendiri, ak terlalu mendambakan cintaNYA tapi ak selalu mengabaikan DIA. Rasanya sgt x layak bagiku utk mendampinginya. Namun, ak berjanji kat sini yg ak akn mencuba sebaik mungkin untuk mendaptkan CINTA-NYA..

Damba Kasih

Semakin jauhku dari-Mu
Semakin dekat pula KAU menghampiri daku
Oh, Tuhan yg Maha Pengasih
Siapalah diriku di hadapan-Mu

Semakin cuba kudekati
Semakin kuat pula KAU mendugai aku
Oh, Tuhan yg Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu

Bagaimanakah nantinya
Ketika berhadapan dengan-Mu
Sudikah KAU menerima
Hamba-Mu yg hina ini
Ya ALLAH, kau Maha Pengampun

Di bayangan mentari
Aku kealpaan
Dusta dunia penuh kepura-puraan
Di kala dinihari
Aku kepasrahan
mendamba jernih embun kasih
sayang-MU oh Tuhan....

Andainya dihitung amalanku
Belum pasti dapt kuhampiri gerbang syurga-MU
Oh Tuhan yg Maha Pemurah
Hindari diriku dari siksa-Mu
Oh Tuhan...

Kasih sayang-Mu Tuhan
Itu yg kudambakan
Dengan rahmat-Mu
Ampunilah diriku....




Damba Kasih - Inteam

Sunday, October 26, 2008

Stelah sekian lama...

Assalamualaikum....

Termasuk hari ni, dah 15 hari aku xupdate blog. Sebab apa? Sebab hati sekarang tengah berbolak-balik, keliru, sedih, semua ada. Aku ada sebuah novel yg bertajuk 'Tautan Hati', karya Fatimah Syarha. Dah lebih 3 kali khatam. Tapi nak dekat exam ni, terasa sgt2 hati ni gersang. Inisiatif yg aku ambik ialah dengan membaca balik novel ni. Baru khatam tadi. Terlalu byk pengajaran yg dapat diambil dari novel ni. Mungkin ad yg kata, Al-Quran kan ada, kenapa perlu novel lain? Ya, aku setuju tapi novel ni lain, ayat2 Al-Quran byk sesgt smpi xterkira n senang utk kita kaitkan dgn kehidupan seharian. Tu yg aku suka. Ad lg yg kata, nk dekat exam pon bace novel lagi, tp x wat camne klu hati xtenang nk study.

Satu perkara berharga yg ak dapt dari novel tu adalah macam mana nk rajin belajar. Macam mana hati nk tetapkan niat sebenar belajar? Dulu pernah terfikir, rasa malas nk belajar. Org2 tua ckp belajar tinggi2 pon masuk dapur jugak. Baik kawin je. Tapi novel ni ad menceritakan resepi belajar yg betul.
  • Dari mana kita datang?
  • Untuk apa kita hidup?
  • Dan ke mana kita dikembalikan?

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا قِيلَ لَكُمْ تَفَسَّحُوا فِي الْمَجَالِسِ فَافْسَحُوا يَفْسَحِ اللَّهُ لَكُمْ ۖ وَإِذَا قِيلَ انْشُزُوا فَانْشُزُوا يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ

Surah Al-Mujadilah:11

"Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diminta kepada kamu memberi lapang dari tempat duduk kamu (untuk orang lain) maka lapangkanlah seboleh-bolehnya supaya Allah melapangkan (segala halnya) untuk kamu dan apabila diminta kamu bangun maka bangunlah, supaya Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman di antara kamu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan agama (dari kalangan kamu) beberapa darjat dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang kamu lakukan."

Kat sini dinyatakan bahawa Allah amat memandang tinggi orang yg berilmu. So, carilah ilmu di mana2 n bukan dgn setakat sains sahaja, ilmu lain berlambak2 kat muka bumi ni. n niat kena betul, kerana ALLAH.

Aku ad dengar rumour baru2 ni yg mengatakan ak dh bertunang. Utk kwn2 sekalian, ak belom bertunang lagi. Kenyataan ni utk mengelakkan sebarang fitnah. Harap sesapa yg terdengar pasal benda ni, lupakanlah. Perihal jodoh ni amatlah besar. Klu betol, ak dah bgtau semua rakan2. Benda baik xkan nak sorok, kan? Selamat bermujahadah, sahabat2ku...

Monday, October 13, 2008

Credits....

Penat x terkata, peluh x terkira... Kenapa??? Sebab bru je abis lagi satu event, AIDILFITRI CELEBRATION!!! Sebagai project manager, saya nk mengucapkan ribuan, jutaan, billionan terima kasih kepada warga KYUEM yg bertungkus-lumus menjayakan event ni. Pn Rog, Pn Halijah, Mr Azman(krn meminjamkan kereta & rumah),Bursar, SC, MUSCOM, MCC, staff n teachers, pakcik2 makcik2 akak2 n abg2 Dining Hall, juniors, seniors, technicians, it staff n semua la yg turut membantu. terima kasih juga kat Q n Naqiu krn sentiasa menyokong saya. NAQIU, ak blom Pn lg ler...

Dah lama x update blog sbb otak asyik pikir pasal benda ni je la.. Raya pon x enjoy sgt...Sedey.. Tq skali lagi...Sesiapa yg ad add say kat blog, tq n sori sbb x smpt melakukan perkara yg sama...
Salam kpd semua...

Tuesday, September 16, 2008

Suprise 4 Yayam, Abyan n Durga!!

"Durga, mlm ni nk celebrate besday Abyan n Yayam. Dtg tau."



"Yayam, malam ni nk sambut hari jadi Abyan. Jom."



"Abyan, mlm ni sambut birthday Nab. Kena pegi."



Akhirnya, dpt gak bwk diorng ni dtg bersama2. N surprise sgt menjadi n niler muka2 poyo sumer yg ad kat situ. Tenkiu mastermind! N Happy belated birthday 2 Yayam, Abyan n Durga...

Durga, Abyan n Yayam.
Belangkas!
Meja I
Meja II
Mastermind!!!


Monday, September 15, 2008

Break-Fast wit Mama Rog n Papa Rog!!!Yeah..






Nilah Tupai2 Restaurant..

Pn Rog, Nurul n Mr J...

"Nak ke Kunang2 ke Tupai2?", Aainaa bertanya.



Ni pembuka selera..blom main course lagi...

Apakah???!!!


APAKAH?! X, ni soalan yg ditanya bila mana kami (SC) akn dibawa keluar dari kepompong KYUEM. Binatang2 2 sumer name tempat makan. Setelah berdiskusi sependek mungkin, akhirnya dalam pukul 6.30 p.m. semalam waktu tempatan kami sampai ke Restoran Cafe Tupai-Tupai. Rupa2nya restoran ini milik sepupu mak Aainaa... Owh...






Ilham, Aainaa, Ili
Ili, Zat n Ainol...


Ramai gilerrrr manusia kat situ, lebih ramai dr budak kolej... Tapi x kesah rr. Makan x pyh cakap ler. Bukan setakat Ariff, Yorke, Dollah, Irsyad, Khalil, Hisham n Shafiee je mkn beround2, Mr J p0n sama. Siap bagi kitorng petua lagi, jgn minum...makan je dulu. Mr J dari mula lagi slow but steady. Aak, Ilham, Ili, Ainol, Zat, Nurin pon x segan2. Abg Khairul n isteri serta En Mat Isa(kot) pon ad. Pn Rog n Nurul comel je mkn. Kitorng mula makan pukul 7.18 p.m. (kot) n siap makan pukul 9.30 p.m. dan waktu 2 kitorng lah rombongan terakhir yg keluar dari restoran tu. Bangga x? Malas nk citer sbb gambar lg senang menyampaikan segalanya....hehe... Selamat bersahur!!








Jaguhan...Nurin, Shafiee, Irsyad, Dollah, Ariff, Hisham..


Friday, September 12, 2008

Sambungan Tazkirah Ust Asyraf Zakuan

Ketika kamu mendengar cerita

tntg tongkat datuk yg terjatuh

lalu tumbuh menjadi pohon

menghasilkan buahnya

Jangan kamu percaya

Jika kamu mendengar cerita

tntg nenek tua yang tewas

ketika hendak minum air

lalu lemas di dlm sungai

Buktikanlah

Jika betul kejayaan itu

boleh dicapai dgn angan2

maka kau pertemukala aku

dgn tmpt pergantungan 

di bintang2 yg bergermelapan

-Imam Shafie-

Nilah yg dikongsikan dgn saudara Asyraf Zakuan ptg semalam. Kata2 ni boleh ditafsirkan ke Bahasa Melayu moden seperti di bawah:

'Tgk, ak x blaja pon boleh dpt A la dlm peksa!' -Jgn percaya, kata Imam Shafie

'Ak blaja smpi tension2 pon, xkn skor la.' - Buktikan, kata Imam Shafie

'Klu btul nk success boleh goyang kaki je, dh lama ak kat bulan,kt bintang' - kata Imam Shafie

Perenggan ni menceritakan tntg adab2 menuntut ilmu di mana kita perlu mencari ilmu dgn bersungguh2 n tanpa jemu. So, marilah kita blaja dgn bersemangat... Chiayok!!!

Khalil n Tukang Gunting Rambut...

'Kenapa mesti Khalil, xde org laen ke?'

Itulah soalan pertama yg muncul di mulut Muslimat bila mana Saudara Iman memberikan sedikit input Subuh ini...Iman yg menjadi Imam di pagi Jumaat yg hening ni bercerita tntg seorang hamba Allah bernama Khalil yg terasa rambutnya panjang lalu ke Tg Malim utk potong rambut. Sedang sibuk si penggunting rambut melakukan tugasnya, mereka berkenalan... Kemudian, terpacullah satu soalan dari mulut si penggunting rambut,

'Saudara percaya x akan kewujudan Tuhan?'

Khalil yg sdg seronok bersembang terkedu sebentar. Lalu dia berfikir. Dia pon cakap le yg dia percaya sekali ngan hujah2 nya. Yela, Vice President SC kot (bak kata Iman, bkn ak yg kata). Si penggunting rambut tu berkata,

'Saya x percaya wujudnya tuhan...Sebab klu betul tuhan wujud, n kita tahu tuhan tu memiliki segala kebaikan, tapi knp masih ad org yg jahat, yg xikut arahannya?!!'

Si Khalil ni terkejut lalu. selepas berfikir sebentar, dia menjawab,

'Knp mesti ad penggunting rambut, tp masih ramai yg berambut panjang? Ad yg berambut punk, rambut lurus smpi ke pinggang...'

Si penggunting rambut terdiam lalu berfikir sejenak.

'A'ah, betulkan, baik xyah ad tukang gunting rambut.'

Khalil menyambung,

'Macam tu juga tuhan. Tuhan wujud tp x sumer nk kembali atau patuh pada tuhan. Nk atau tak nak je...sebab 2 la ad yg baik n jahat kat dunia ni...'

Begitulah kisahnya. Ad la yg terkurang n terlebih. harap halal ye...

Selepas tu, seperti biasa dibuka kepada yg lain utk menambah. Asyraf Zakuan pon menambah byk n point dia menceritakan tntg org Islam ad Al-Quran n As-Sunnah sbg panduan, tp org yg x knl tuhan n jahil psl agama atau xprnh dngr langsung psl tuhan ad alam sekeliling sbg panduan hidup utk mencari pencipta. Kemudian diselitkan sedikit kata-kata puisi Imam Shafie tntg Pencipta Yang Maha Besar.

Ni la yg ak boleh citer pg2 ni. Nasib x 'shahid' pagi2 ni. Terima kasih rakan2...Gudluck kpd sesiapa yg ad paper hari ni... N Seniors, slmt fly...sedih...

Wednesday, September 10, 2008

Baby n Debate!!!

Salam...
Ari ni, lepas paper physics tadi agak kelam kabut menyiapkan paperwork. Takut x sempat siap je. Raya dah nak dekat n next week dh mula cuti. Byk gak keje kena wat. Nasib amik satu subjek je AS ni. Ad hikmahnya knp KPM suruh amik 3 subjek je. Bersyukurlah wahai bakal cikgu2 skalian.

Ilham mempraktikkan ajaran 'kakak' yg berpengalaman...


Abis jumpa Pn Rog sume, lepas asar terus tetido. Pening kepala kot (alasan!). N sepatutnya nk gi talk kat surau As-Saad tp x tersedar. Kesian Q, penat je kejut. Tido mati! Tapi xpe, niat tu dh ad. Hehe... Blog Shumuri n MUSCOM kn ad? Manfaatkanlah ek.

Comel nyer Aufa tido


Habis berbuka lak, nmpk Saudari Wit mendukung anak Ustazah Husna yg sedang tido lena. Geramnyer tgk. Macam Fawwaz. Wit pulak blom mkn lg, apalagi dgn semangatnyer menyerbu anak Ustazah yang bernama Aufa. Sgt ler comey... Pipinya tembam... Xpe, balik raya nnt bleh g rumah Ustazah, maen le puas2. Bertambah bakal pemimpin Islam di muka bumi Allah ini. Semoga menjadi umat Nabi Muhammad s.a.w yg 'islam' (aplikasikan 'ISK' dlm hidup anda). InsyaALLAH. Selamat berbahagia Ustazah sekeluarga...

Ni la pasukan Sapphire,dr kiri: Kesh,Mishyan,Jijul

Selepas itu, dgn pantasnya ak bergerak ke Acad area 4 Debate between Sapphire n Garnet. Tabik spring kat Mishyan(sori kalau salah eja). Sgt la mantap tapi tetap humble. Telah menjadi best speaker tapi nasib x menyebelahi Sapphire di mana tewas di tangan Garnet. Xpe, ad 1 round lg ngan Topaz. Kite 2gu esok...

Pasukan Garnet: Qasy, Amelia, Jen

Physics Paper 2...

Salam... Arini ad P3 Math kol 8.30 a.m., Physics P2 at 11 a.m. n Computing Theory paper at 2 p.m.. Wish gudluck 2 all...Dpt'n berkat Ramadhan ni...

Monday, September 8, 2008

DISASTER!!!(laporan basi)

Beberapa hari yg lepas, KYUEM dilanda banjir yg sgt dahsyat. Ini kerana padang 1/2 million 2 pon hampir tenggelam dek bah. Even laluan surau ke simpang empat pemisah uda n dara pon bertakong air. nasib pakai stoking, kalau x... Tapi, keadaan ini tidak berlanjutan kerana sistem perparitan yang sangat sistematik. Ini saja laporan untuk hari ini walaupon cite ni dah x 'hangat' lagi dah... Hepi puasa...
Inilah padang 1/2 juta kesayangan Mr Sree

Kawasan Kg seberang


Akibat pembuangan sampah merata-rata

dari Centre Point of KYUEM

Macam air terjun...

Seberangville








Saturday, September 6, 2008

Hikmah mengembara...

Salam...
Dok bukak facebook, update apa2 yg patut, tetiba lagu 'hikmah kembara' dendangan Mirwana berkumandang melalui speaker kolej yg dah cabuk ni...[Smpi monitor pon pinjam kat chalet sebelah(tq Anis,Jemma,Ban Ban,Sha) sbb meletup ari tu...]..Teringat daku tentang pengembaraan kami ke Ladang Kerling demi melengkapkan DOE kami. Memang banyak hikmahnyer...Tak terluah(tp nk luah gak kat sini)


Sarapan kami bubur segera...


Group ku terdiri drpd Ami,Q,Acap Nasha,Syahir KISAS n Safuan KISAS. Aku sgt2 le berterima kasih kpd kengkawan ku yg sgt men'support'ku dr awal expedition smpi soknyer... Kat atas bukit2 yg dipenuhi dgn pokok kelapa sawit, ak dh 'pancit'. Kaki cramp, maybe sbb dh lame x bersenam. Ak lak alergi panas a.k.a peluh n mcm2 lg. Padan muka ak, tp kesian kwn2 yg terpaksa bawak beg ak. N ak telah m'lmbt'n journey kitorng sumer. Sori kwn2 yg laen. Ak rasa sgt2 bersalah n ni pon ak bru ad kekuatan tulis psl benda ni.



Kepenatan..lunch...

Yg beznyer, sok ak boleh berjalan ngan bagusnyer n tanpa henti krn mereka m'halangku berhenti agar ak x penat. Bagus kwn2. Syg anda sumer...Utk smpi ke kolej, ak ingin membentang'n kat sini aim kwn2 group ku..

  • Acap: Ad yg menunggu di kolej
  • Safuan: Xnk kne marah ngan Q lagi(huhuhu...)
  • Syahir: ap salahku...ak sorang ngan dak pompuan yg lain...tulun...
  • Ami: kakiku dah longgar...cpt smpai..
  • Q: Katil n bantal busukku...
  • Ak: 'TOILET'!...x thn..

(idea by Q)


Mmg xthn...Lepas ni, ak nk naik'n stamina agar rkn2 dpt menjalani expedition ini tanpa tensen. Dr pengembaraan ni, ak dh taw serba sedikit tntg mereka2 yg baik hati ini n persepsi ak terhadap boys dh berubah sedikit. Ami, Q, Acap, Syahir n Safuan, maaf andai diri ini m'nyusah'n kalian. Terima kasih atas bantuan yg dihulur'n. Harap dgn benda ni, ak dpt memperbaiki diri...InsyaALLAH. Salam Mubarak...

Muslim Leadership Camp (MLC)

Bila difikirkan balik, terasa diri ini sesangat bertuah sbb dpt join MLC. Mula2 tu, rasa berat sgt hati nk pegi sebab kat rumah ada kenduri. Pak cik kahwin. Aku ni dah ler tinggal kat rumah nenek, pastu sedap2 je x tolong time kenduri. Rasa bersalah, dgn kemelut yg melanda keluarga besar kami, lagi la bertambah rasa serba salah. Tapi mak ku yg tersayang memberi dorongan agar aku tetapkan hati ikut program ini. Alhamdulillah, dalam pukul 3.55 ptg, sampai ler kami ke Kem Desa Selesa. Tapi, hati sekali lagi merasa risau memikirkan mak yg akan memandu seorg diri selama 1 jam setengh. Tadi pegi, oklah gak sbb ak ad bleh drive. Mak kate,

"jgn risau. Ilmu tu penting, jgn fikir bukan2, doakan je mak selamat sampai."
Sayu hati memikirkan situasi ini. Kukuatkan hati. Time tu Q dah ad n saudara Syuden pon ad. Akak2 fasi ak x kenal sgt pd mulanya sbb ak biasa join usrah kak syida batch 2(klu x slh le). Ak pon dibawa ke satu rumah panjang yg kami pnggl dorm. Wah, saaangat bez. Dh lame x dok dlm dorm, Lebey 2 thun dh. First impression ak kat camp ni, mesti byk benda baru yg ak akn belajr. Jawapannya, YA! Ak sgt berpuas hati dgn program ini n ap yg ak harapkan ak dpt praktikkan di dlm hidup yg sedia mencabar ini. Segala details tntg program ini, boleh le kte bace kat blog MUSCOM. Ianya sgt MANTAP n JELAS. Syukran, SYUMUL... Semoga semakin byk program2 ni pd masa akn dtg. Bekalan di dunia n akhirat kelak...


Kak Anis n Anis...

Dollah, Izuan n Shazwan.(Abn xde...)

Thursday, September 4, 2008

Paper 3 Physics...

Senior2 skang ni tgh bersiap sedia utk terbang ke dunia baru, ak kat sini tgh trial... First time merasa dikuarantin di dlm LT1 yg sejuk membuatkan debaran semakin kencang. Practical exercises bru buat berapa kerat, dah nak peksa. Eiii, takutnya.

Masuk2 lab je, nmpk le tanah liat, kayu2 yg bru dipotong, ad papan gelongsor. Mcm nk suruh kitorg buat revision tntg mainan kanak2 je. Nasib baik je xde Bunsen burner, klu x, ak dh masak kat situ. Yelah, lapar. Huhuhu...

Nak amik gambar xle, Mr B awal2 lg dah pesan,

"Is anyone here bring handphone? Give me the rubbish!"

Padan muka kitorg, xpsl2 pagi dh kena warning... Mula2 2 agak pelik, xkn bwk handset pon xleh.. Lepas 2, try ingat blik rules n regulation nye, mmg ad pon ckp xle bwk rubbish time kuarantin. Pndi2!

Abis paper, kne kuarantin. Masing2 nk ke tandas, dh tahan sgt dah. Sejuk giler... Ni kat dlm RC tgh menaip pon sgt ler sejuk. Bru lepas ujan lak 2...

Balik singgah jap kat TV room. Bukak channel Oasis. Ad lak citer siri 'Di Atas Sajadah Cinta' diolah dari novel karya Habiburrahman. Memang bez n td dia cerita tntg seorang anak yg derhaka kpd ibunya n xle nk mengucap waktu nazak. Kate Seorg Ustaz di dlm cerita tersebut, 

"Surga itu di bawah telapak kaki Bunda."

Sedey... Pas2 ada lak cerita 'Cinta Madinah'. Ni pon cerita sedey. Byk cerita2 teladan kat channel Oasis ni. So, mrilah kte sme2 menonton bg menambahkan ilmu n menanam kesedaran dlm diri msg2.

Salam tarbiah...

Thursday, July 24, 2008

Kerna Dikau...

Kerna sayang
aku menjauhimu...
Kerna kasih
aku membiarmu sendiri...
Kerna rindu
aku cuba melupakanmu...

Tak sanggup lagi
biar diri dihina begini...
Walau sejuta langkah ku pergi
Pedihnya menghiris hati
Bagai sembilu kaca berbisa...

Peliknya, Zay. Xde keje sebenarnya. Kan tak lama lagi Minggu Citra Budaya(MCC) yg dianjurkan Malay Cultural Club(MCC). Saje nak cube2. Aku memang xde bakat, X SESUAI! Susah kan kalau orang yg xphm diri sendiri.. Susah lagi bagi orang yg terasa hidupnyer kosong... Hidup ni hanya persinggahan, make use of it. K, chow! Rindu kat my cousin. Iffat, Along rindu kat hang!!!

Sunday, July 20, 2008

Tamparan Hebat!

Pagi tadi, dalam dok kelam kabut membasuh, mengemas chaletku tersayang, satu SMS sampai yang menyatakan sesi usrah pagi ni akan bermula pukul sepuluh nanti yang diconduct oleh Kak Syidah yang comel. Cepat2 siapkan kerja n sambil menunggu mereka sumer sampai coz sesi kali ni akan diadakan di chaletku.

Seperti biasa, majlis dimulakan dengan bacaan surah dan kali ini, kak KD memilih sSurah Al-Qaria'h sebagai pembuka tirai. Setelah ditafsirkan ayat-ayat suci tersebut, Kak KD menceritakan apa sebenarnya yang disampaikan oleh ALLAH kepada hambanya. Surah ni bermaksud "Tamparan yang hebat di hari pembalasan". ALLAH menguji hamba-hambanya, adakah kita tahu apa itu sebenarnya hari pembalasan, apa yang ada di sana, ke arah mna kita nanti. Tiada apa yang kita tahu. Hanya ALLAH yang maha mengetahui.

Lepas tu, Kak Syidah tanya kami pasal Abu Ayub Al-Ansari. Jujurnya, nama tu pernah dengar tapi x pernah nak amik tau pon siapa sahabat nabi ni. DIa adalah orang terpilih yang ALLAH telah tetapkan di mana sewaktu penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w. ke Madinah, Baginda tak ada rumah dan semua berpusu-pusu nak menumpangkan nabi di rumah mereka tapi baginda menjawab, "Biarlah unta ni berhenti di mana ia mahu berhenti." Unta tu penat dan berhenti di depan rumah Abu Ayub ini. Abu Ayub dan Ummu Ayub mahukan Baginda tidur di atas tapi Baginda taknak. So, kalau nak jalan diorang kena jalan pelan2 n kat tepi je sebab takut Baginda terjaga. Satu hari tu, ari tumpah n rumah tu dari tanah liat, so ia akan menyerap air n akan menimpa Baginda. Mereka hanya ada satu kain selimut tapi sanggup kesejukan hanya kerana tak mahu air tu tumpah atas Baginda.

Betapa tertib n hormatnya diorang kat Nabi Muhammad. Kita sekarang ni, dah lah tak berpeluang berjumpa ngan baginda tapi masih tak sedar2 diri lagi. Hisy3... Insaflah, Zay. k la, chow dlu... Rindu kat senior....:-(

Wednesday, June 18, 2008

SC DInner!!!



Akhirnya, terlepas tanggungjawab aku ke atas SC Dinner. Event ni dianjurkan khas untuk meraikan SC Sr. yng dah melalui penat jerih dengan mengharungi pelbagai rintangan sepanjang menjadi Student Council selama setahu. Tak tahula camne penat diorang. Aku yang baru pegang beberapa bulan pon rasa macam nak terputus urat jantan. Ada urat jantan ke dekat girls??!! Tak tau la saya.





Kitorang pi main boling kat Bukit BERUNTUNG. Mungkin first time main kat situ ni ini adalh 3rd time aku main boling..HUHUHU...Kesian Zay! Patut ler kumpulan aku kalah. Juaranya adalah kumpulan Syuk, Kak Farah, Nurin n Haqqa. Yang peliknya, orang sakit kaki macam izzat tu boleh lagi score paling tinggi antara sumer2 yang sehat kat situ... Patut le Mr. Pres nk satu group ngan x-religious xco ni. Mr J pon terror main. Kalah kami yg muda belia ni... tapi Mr J xdela tua sangat...Jgn marah Pn. Rog..

Penat memain, kami pon bersolat ler bersama, tapi yg x memuaskan hatinya surau tu kecik sgt n kenapa la senget. Cuba kalau semua surau o masjid yg dibina sudah tersedia mengadap kiblat. Senang hidup semua orang. So, kengkawan sape yg nak jd architect 2, pandai2la yer.. Pastu, makan tak ingat dunia. N 1 thing yg kitorang jumpa kat sini ialah SUP CENDAWAN VERSI BUKIT BERUNTUNG... Huhuhu...tapi rugi aku tak ambil gambarnyer sebab sup ni bukan sebarang sup. Atau senang nak panggil sup air. Lebey kurang camtu la...huhuhu...


Akhir sekali, sesi bergambar. Macam2 gaya ada. Sumer comel2 belaka. Thank You Senior coz being our guidance through this life... Take care in UK. Bye, Kak Jan n Kak Farah...wu...wu.. Nanti mesti rindu korang...X sabarnye nk jd SENIORRRRRRR!!!





Friday, June 6, 2008

Rindunyer blogku!....

Dah hampir dua minggu ku tak bukak internet...Kenapa?? Sebab kat rumah xde internet. Kalau nak kene la pergi CC. Sedey kan?! Tapi xpe, it's not necessary pon. 2 Minggu lepas balik kg sebab ad kenduri. Makcik kesayanganku kahwin. BESTNYER KAWIN!!! hahaha... Sudah terbina sebuah lagi masjid yang bakal mengukuhkan institusi kekeluargaan ISLAM di negara tercinta ini. Dua2 cikgu. Comey nyer. Pak cik baru tu pemalu...

Cik Rashdan n Cik Thuraya

Penat giler. Jumaat malam Sabtu 2 nikah..Esoknyer kenduri...Penat memasak 4 rombongan pengantin lelaki..Esoknyer lagi pergi iring ke rumah pengantin lelaki. Nasib ler rumah diorang dekat2 je. Kalau jauh macm makcik yg satu lg smpi ke terengganu, den x ikot le jawabnyer...
Cuti baru2 ni, ak ikut satu program di Shah Alam yang telah dipromot oleh super senior KYUEM, Kak Nik Nur n Kak Shida. Kak Shida ni x-SC, Religious Xco.hehe...Program ni meupakan salah satu program yang telah membuka minda aku tentang Islam. Kenapa? Sebab, di dalam program ni kami diterang mengenai jatuh bangun Islam sejak zaman Nabi Adam lagi. Mungkin bagi korang2(termasuk aku, mula2 dulu) benda ni dah blaja zaman kat sekolah dulu. Tapi, baik kita muhasabah balik, apa effect kita blaja tyme sekolah dlu. Rasanyer, sume blaja sebab nak periksa. Ini sgt berbeza klu kita yg cari ilmu 2 sendiri. Fitrah manusia, ap yg kita inginkan akan kita kenang sampai bila2.

Nak ckp pasal kem 2, kna ad slot laen,xleh nk terang'n pnjg2 kat sini. nanti xbez. Dia kena berperingkat. Huhu...C U next tyme...Salam...




Friday, May 30, 2008

Berdosakah aku??!

Untuk pengetahuan rakan2 aku selalu dok bilik Nonie(Daimond Jr.). kat situ, kitorang bela kucing. Namanya Mel(singkatan Comel).Dia dah semakin membesar skrg n naluri kewanitaan semakin mendalam. Semalam dia mengorat seekor jantan ni...N bermulalah tragedi itu...Kami sebagai penjaga dia dah berusaha menghalang perkara ni berlaku, tapi apakan daya...lepas tu, semua macam xnk layan dah Mel..betapa masing2 merasa jijik ngan kucing 2 tp tidakkah kita berasa jijik juga kalau manusia yg melakukannya...


Kalau nak diikutkan, Mel adalah seekor binatang n obviously dia x berdosa tp kita ni manusia yg telah diamanahkan sbg penghulu di muka bumi ini tp mengapa kita berasa jijik ngan manusia2 yang membuat maksiat di merata tempat.Berzina sana sini, zina mata,hati,kaki,tangan... Astaghfirullah...semoga aku dijauhkan dr perkara2 ini...Fikirlah wahai manusia(mudah lupa)...

Monday, May 26, 2008

Physics...

Papa Chew...Banyaknyer yang kuar dr paper past year...yeye...Alhamdulillah ari ni byk soklan leh buat...tak sia2 bersengkang mata sampai pukul 1 revise ap yg dah blaja...pasni nk focus on math je...Tq papa Chew...Luv U...


Sunday, May 25, 2008

Kawankah???!

Hari Jumaat yang lepas, ak bertugas di DotCo. Dengan rela hati, aku melangkah ke arah cafe dengan bertemankan buku Physics Longman milik RC. Punya semangat nak belajar di DotCo, tapi alih2 perkara yang tak dijangka berlaku. Seorang teman telah meminta pendapatku mengenai masalah yang dihadapi dengan temannya baiknya.

Aku bukanlah nak cerita pasal benda tu, private tu. X psl2 kena saman lak. Tapi, memang dah adat bersahabat selisih faham tu memang wajib ada. Tapi, benda yang menjadi masalah tu boleh settle kalau kita berusaha untuk men'settle'kn benda tu. Tapi, kalau sebelah pihak je yang beria2 bekerja keras memberi yang termampu macamana nk settle benda tu. Mungkin sesetengah orang tu x pandai nak meluahkan perasaan atau apa yang dia rasa, ada juga yang rasa dia akan menyushkan kawannya kalau dia luahkan apa yang terbuku di dada.TAPI, kalau kita dah anggap seseorang tu teman baik kita, susah senang haru bersama. yang sebelah pihak tu akan terasa diri dia tak diperlukan dan rasa xguna pon ad..Kan dah menyulitkan keadaan.

Dalam kehidupan kita ni, memang xbley hidup sorg2, nnti org kate kera sumbang lak. kita yang memilih teman, so kita kena terima seadanya teman kita tu. Apa yang terkeluar dari mulut sorg teman ni yg frust dengan situasi ni 'kalau aku bukan kawan dia, ckp je la. aku x sibuk dah hal dia lagi. senang hidup dia.' HONEST penting dalam persahabatan. kita tak suka cara dia, tegur cara berhemah. Biarlah selalu bergaduh tapi kita faham diri masing2. Antara contoh persahabatan yang aku kagum ialah antara Serena ngn Blair dalm Gossip Girl. walaupun citer 2 agak ...,tp mereka dh faham kehendak masing2 n kita sekadar terima seadanya. walau seorng tu selalu buat jahat, kita sebgai teman mesti menasihati,jgn membiarkan.

Membebel lak ak. Tapi ni la pendapat aku.Kalau susah sgt, xyah kwn rpt2, tp bersederhana. Allah pun ada berfirman, Bersederhanalah amu dalam semua keadaan...Esok Physics..So, chow dulu...Wish me luck. U know u luv me...XOXO..Gossip Girl!

Saturday, May 24, 2008

Petang yang Sunyi...

Lepas Zohor aku terus terlelap. Penat sangat ke? Padahal exam IELTS je.Mungkin Tiga jam duduk dalam GH membuatkanku lelah menghadapi paper tu..Setengah jam aku tidur terus terbangun sebab aku terdengar bunyi guruh yang agak kuat. Aku memang tak boleh tidur kalau ada cahaya atau bunyi yang asing. Terkejut terus keluar mengangkat pakaian kat luar.

Terkedu aku bila bangun2 je terdengar lagu Alhamdulillah dendangan Too Phat ngan Yassiin. lagu ni dah lama tapi amat menusuk hati bila mendengarnya. Adakah aku dah cukup bersyukur hidup di dunia ni..
Rasanyer aku tak pernah puas dengan apa yang aku ada. ada kasut yang elok, nak beli kasut baru...aku teringat perbincangan dengan ahli usrahku yang lalu yang membincangkan bala dan bencana. Wit berkata kita perlu bersyukur kerana di negara kita segala yang ada cukup menyelesakan..tak perlu kita merayu bantuan dari negara2 lain.

Dalam kelas English yang diajar Mrs Foord, kami pernah menonton cerita mengenai kekurangan yang ada di negara2 lain contohnya di Ethiopia, Myanmar, Vietnam n Chechya..Sedey tengok diorang...kita kat sini selesa.makan sampai berlebih-lebih..tak sedaplah...agaknya kalu kita selalu ingat mereka semua tu, mesti kita akan bersujud syukur sentiasa dengan apa yang ada...tajuk ceritanya 'Beyond borders'...Muhasabah diri la zay..